Vapaaehtoistyössä ulkomailla yhdistyvät kansainvälistyminen ja halu auttaa. Vapaaehtoisena pääset työskentelemään jonkin yleishyödyllisen yhteisön hyväksi esimerkiksi lasten ja nuorten kerhoissa, ympäristönsuojelun parissa tai kulttuurialan projekteissa.

Vapaaehtoistyössä pääset tutustumaan uudenlaiseen työympäristöön ja voit jopa löytää suunnan tulevaisuuden urallesi. Kokemuksesta saattaa olla myöhemmin hyötyä myös työnhaussa, sillä monet työnantajat arvostavat vapaaehtoistyössä kartutettuja taitoja. 

Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (EVS)

Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (European Voluntary Service) on tarkoitettu 17-30-vuotiaille eurooppalaisille nuorille. Etusijalla ovat nuoret, joilla ei ole opiskelupaikkaa ja vaihtomahdollisuuksia oman koulunsa kautta. EVS sopii hyvin nuorelle, joka on aktiivisesti mukana järjestö- tai harrastustoiminnassa.

EVS-vapaaehtoispalvelussa ei ole ohjelmamaksua. Erasmus+ -tuki korvaa vapaaehtoiselle suurimman osan matkakuluista, vakuutuksen ja täyden ylläpidon sekä tarvittaessa paikallisliikenteen käytön kohdemaassa. Lisäksi vapaaehtoiselle maksetaan pientä taskurahaa. Vapaaehtoiset asuvat yleensä yhteisessä asunnossa toisten vapaaehtoisten kanssa tai perhemajoituksessa.

Vapaaehtoisena voit avustaa esimerkiksi 

  • lasten seikkailukasvatuksen tehtävissä Slovakiassa
  • nuorten toimintakeskuksessa Britanniassa
  • kulttuurin edistämistyössä Madeiralla tai
  • loukkaantuneiden villieläinten hoidossa Espanjassa.
Vapaaehtoisen tehtävät eivät edellytä erityistä ammattitaitoa, koulutusta tai työkokemusta. Kohdemaan kielen osaamista et välttämättä tarvitse, mutta EVS on hyvä mahdollisuus vahvistaa kielitaitoasi tai oppia uutta kieltä. 

Vapaaehtoistyö perustuu järjestöjen ja kuntien kansainväliselle yhteistyölle. Jos lähdet vapaaehtoiseksi, suomalainen organisaatio auttaa sinua hakuprosessissa, ja ulkomainen organisaatio vastaa vapaaehtoistyön järjestämisestä vaihtosi aikana. EVS-vapaaehtoisia tulee myös Suomeen eri puolilta Eurooppaa. 

Miten mukaan?

Jos haluat hakea vapaaehtoiseksi, etsi EVS-organisaatioiden tietokannasta lähettävä organisaatio Suomesta ja vastaanottava organisaatio ulkomailta ja ole yhteydessä niihin. Lähettävä organisaatio voi olla esimerkiksi oman kuntasi nuorisopalvelut tai omalla paikkakunnallasi toimiva järjestö. Voit hakea vapaaehtoiseksi myös koko Suomessa toimivien kansalaisjärjestöjen kuten Allianssin nuorisovaihdon, Maailmanvaihdon tai Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry. KVT:n kautta. Hae tietokannasta lähettäviä organisaatiota valitsemalla:
  • maavalikosta Finland ja
  • organisaatiotyypiksi (EVS accreditation type) sending organisation.
Vastaanottavat organisaatiot eri maissa järjestävät projekteja, joihin voi hakea vapaaehtoiseksi. EVS-tietokannassa on yleistietoa näistä organisaatioista ja niiden toiminnasta sekä niiden yhteystiedot. Tarkempaa tietoa projekteista saat organisaatioiden verkkosivuilta. Vastaanottavia organisaatioita voit etsiä:

  • sinua kiinnostavan alan tai maan mukaan ja
  • valitsemalla organisaatiotyypiksi receiving organisation.
Hakemalla tietoa EVS-organisaatioista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista saat laaja-alaisen käsityksen siitä, minkälaista vapaaehtoispalvelua eri maissa voi tehdä. Varaa reilusti aikaa hakuprosessiin, sillä siihen voi kulua jopa vuosi.

Toinen tapa löytää vapaaehtoispaikka on käyttää EVS-projektien tietokantaa. Tarjontaa on rajoitetusti, mutta saatat löytää paikan nopeasti, sillä löytämäsi projektit tarvitsevat tällä hetkellä vapaaehtoisia. Tutustu myös lähettävien organisaatioiden viestintäkanaviin, sillä saatat löytää sitä kautta peruutuspaikan.

Kun olet löytänyt kiinnostavan projektin, ota yhteyttä sinua kiinnostavaan lähettävään organisaation kotimaassa. Selvitä yhdessä lähettävän organisaation kanssa, kuinka voisit päästä vapaaehtoiseksi. 

Maksulliset vapaaehtoistyöohjelmat

Vapaaehtoiseksi voi lähteä ulkomaille myös muita reittejä. Vapaaehtoistyötä koordinoivat järjestöt tarjoavat muutaman viikon työleirejä ja useamman kuukauden kestäviä projekteja eri puolilla maailmaa.  Ohjelmista saatetaan periä osallistumismaksu. Lisäksi lähtijä maksaa itse matkat ja vakuutukset. Vapaaehtoiselle tarjotaan yleensä majoitus ja ateriat.

Työleirille osallistuminen on hyvä tapa hankkia kansainvälistä kokemusta ja tehdä vapaaehtoistyötä esimerkiksi loman aikana, sillä leirejä järjestetään pääsääntöisesti kesäisin. Useamman kuukauden kestävä vapaaehtoistyö puolestaan tarjoaa mahdollisuuden syvempään kulttuurien väliseen oppimiskokemukseen. 

Lisätietoja saat suoraan vapaaehtoistyöorganisaatioista, kuten Allianssin Nuorisovaihdosta, Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry. KVT:sta , Maailmanvaihdostatai AIESEC:sta.