Lukiovaihto mielletään usein kalliiksi vaihto-oppilasvuodeksi, mutta kansainvälisiä kokemuksia voi saada myös oman koulun kautta tai hakemalla Future Leaders -kesävaihtoon Yhdysvaltoihin. Tutustu vaihtoehtoihin alla!

Vaihtoon oman koulun kautta

Koulun kautta ulkomaille lähdetään yleensä viikon tai parin vierailulle, mutta koulusta riippuen vaihtojakso voi kestää myös joitakin kuukausia tai jopa vuoden. Vaihtojen lisäksi koulullasi voi olla myös paljon muita kansainvälisiä projekteja, joita tehdään yhdessä erimaalaisten lukiolaisten kanssa. Kysele rohkeasti lisää omasta lukiostasi! 

Oman koulun kautta lähdetään ulkomaille yleensä isommassa ryhmässä, esimerkiksi oman luokan tai kurssikavereiden kanssa. Ulkomailla käydään paikallista koulua, asutaan perheissä ja tutustutaan samanikäisiin nuoriin ja paikalliseen kulttuuriin myös koulun ulkopuolella. Usein vierailumaan nuoret tulevat myös vastavierailulle Suomeen. 

Lukiovaihtoja järjestetään eniten Pohjoismaihin, Baltiaan ja muualle Eurooppaan, sillä koulut voivat saada rahoitusta niitä varten Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmista tai Pohjola Nordenin nuorisoliiton kautta. Koulusi henkilökunta hoitaa vaihtoihin liittyvät hallinnolliset asiat ja auttaa sinua hakuun liittyvissä kysymyksissä.

Jos koulusi ei järjestä kansainvälistä toimintaa, sinun kannattaa antaa palautetta kouluusi. Voit hakea myös Erasmus+ -rahoitteisiin nuorisovaihtoihin

Jos olet kiinnostunut vaihto-oppilasvuodesta järjestön tai yrityksen kautta, tutustu UKK-kysymykseemme: Miten voin hakea vaihtoon vaihto-oppilasjärjestön kautta? Voinko saada sitä varten apurahaa?

Future leaders -kesävaihto Yhdysvaltoihin

Oletko kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja kulttuurien kohtaamisesta? Haluaisitko päästä tutustumaan amerikkalaiseen yhteiskuntaan pintaa syvemmältä? 

Future Leaders on Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön ja Opetushallituksen rahoittama stipendiohjelma. Se on suunnattu kaikille 16–17-vuotiaille, aktiivisille ja yhteiskunnallisista asioista 

kiinnostuneille lukiolaisille. Ohjelman aiheena on johtajuustaidot ja aktiivinen kansalaisuus. Kesävaihdon tavoitteena on lisätä kulttuurien välistä ymmärrystä, antaa eväitä aktiiviseen kansalaisuuteen ja kehittää nuorten johtajuustaitoja yhdessä amerikkalaisnuorten kanssa.

Suomalaisten lukiolaisten ohjelma kohdistuu Washington DC:n alueelle. He asuvat amerikkalaisissa isäntäperheissä. Jaksolla on useita opintovierailuja, joissa käsitellään johtajuutta ja aktiivista kansalaisuutta. Amerikkalaisnuorilla on samaan teemaan liittyvää ohjelmaa Suomessa. Stipendiaateilla on yhteinen tapaaminen Washington DC:ssä jakson alussa sekä yhteisiä teemakohtaisia tehtäviä.

Hakuaika Future Leaders -kesävaihtoon päättyy yleensä vaihtokesää edeltävän vuoden marraskuussa. Ohjelman toteutuksesta, hakuprosessista ja lähtövalmennuksista vastaa AFS Intercultural Programs Finland ry.

Suomalaiset ja amerikkalaiset Future Leaders -nuoret jakavat kokemuksiaan kesävaihdosta Future Leaders -blogissa: