Harjoittelu ulkomailla

Kysy harjoittelumahdollisuuksista oman oppilaitoksesi kansainvälisten asioiden toimistosta tai ura- ja rekrytointipalveluista.

Jos olet opiskelijana suomalaisessa korkeakoulussa tai olet hiljattain valmistunut, voit hakea harjoittelupaikkaa CIMOn kautta. Paikat ja maat vaihtelevat vuosittain. Voit etsiä harjoittelupaikan myös itsenäisesti. Monilla isoilla kansainvälisillä yrityksillä on omia harjoitteluohjelmia, joissa koko harjoittelu tai osa siitä suoritetaan ulkomailla. Yritysten harjoitteluohjelmat on yleensä suunnattu loppuvaiheen korkeakouluopiskelijoille tai hiljattain valmistuneille, ja ne tähtäävät rekrytointiin yrityksen palvelukseen.

Ammatillisesta koulutuksesta vastavalmistuneet voivat hakea harjoitteluun Ranskaan Allianssin Ready for Life -ohjelman kautta. Lisätietoja saat Allianssin nuorisovaihdosta.

Allianssi: Ready for Life

Cimo.fi: Kansainvälinen harjoittelu opiskelijoille ja vastavalmistuneille

Maailmalle.net: Harjoittelu ulkomailla

 

Emma Seppänen: CIMOn harjoittelijana Rajasthanissa, Intiassa (2014)

Työskentely ulkomailla

Helpointa on lähteä töihin Eurooppaan, sillä suomalainen ei tarvitse työlupaa työhön toisessa EU- tai ETA-maassa. EU-kansalaisena sinulla on työnhakijana samat oikeudet kuin maan omilla kansalaisilla.

EURES-palvelut auttavat työnhaussa Euroopassa. EURES on Euroopan maiden työvoimaviranomaisten verkosto, jonka tarkoituksena on auttaa työnhakijoita liikkumaan vapaasti eri maiden välillä. EURES-palveluista voit saada vinkkejä asumiseen ja työnhakuun toisessa Euroopan maassa. Palveluista saat tietoa työ- ja elinkeinotoimistoista.

Euroopan ulkopuolelta työtä etsivän kannattaa selvittää ensiksi maan lupakäytännöt maahanmuuttoviranomaisten verkkosivuilta. Työnhaun etsinnän voit aloittaa esimerkiksi maan työvoimaviranomaisten palveluista.

Opintojen ohessa työskentelyyn voi olla rajoituksia joissain maissa. Ota selvää asiasta oman oppilaitoksesi tai paikallisten viranomaisten kautta. Huomaathan että ansiotulot vaikuttavat myös Kelan opintuen määrään.

TE-palvelut: Töihin, harjoitteluun tai opiskelemaan ulkomaille

TE-palvelut: Maaoppaat - tietoa työnhausta ja työskentelystä

Maailmalle.net: Palkkatyö ulkomailla