Opiskelun arki Tanskassa

Korkeakouluissa opiskeluvuosi jakaantuu yleensä kahteen lukukauteen. Syyslukukausi alkaa elo-syyskuussa ja päättyy joulu-tammikuussa. Kevätlukukausi alkaa tammi-helmikuussa ja päättyy touko-kesäkuussa. Joissakin opinto-ohjelmissa opinnot jakaantuvat neljälle lukukaudelle. Lisätietoja Tanskan korkeakouluopetuksen organisoinnista löydät Euroopan komission ylläpitämästä Eurydice-palvelusta:

Eurydice Denmark: Higher Education

Opintomuodot ja arvostelu

Opetustyyli on samantyyppinen kuin muissakin Pohjoismaissa. Luentojen lisäksi kurssit sisältävät runsaasti sekä itsenäisesti että ryhmissä toteutettavia projektitöitä, ja opiskelijoilta odotetaan aktiivista osallistumista. Tyypillinen opiskeluviikko sisältää noin 10 tuntia läsnäolotunteja ja 30 tuntia itsenäistä työtä.

Tanskassa on käytössä seitsenportainen arvosana-asteikko välillä -3 ja 12. Korkein arvosana 12 vastaa ECTS-arvosanaa A. Joissain tapauksissa käytetään vain hyväksytty/hylätty-arvostelua.

Study in Denmark: Teaching Style in Denmark


Studentizone.dk

Eläminen Tanskassa ja perusoikeudet

Toisesta Pohjoismaasta muuttava henkilö voi oleskella, opiskella ja työskennellä vapaasti Tanskassa ilman erillistä oleskelu- tai työlupaa. Kaikkien maassa yli kuusi kuukautta oleskelevien on kuitenkin kirjauduttava Tanskan väestörekisteriin (Det Centrale Personregister, CPR). Saat rekisteröitymisen yhteydessä CPR-numeron, joka vastaa Suomen sosiaaliturvatunnusta. Voit tehdä sen opiskelukuntasi asukkaiden palvelupisteessä (Borgerservice). Voit rekisteröityä asukkaaksi, kun sinulla on osoite Tanskassa. Ota mukaan voimassaoleva henkilöllisyystodistus.

Kun olet rekisteröitynyt asukkaaksi, saat sairaanhoitokortin (sundhedskort) ja oikeuden avata paikallinen pankkitili ja puhelinliittymä. Rekisteröityneenä asukkaana olet oikeutettu myös maksuttomiin tanskan kielen tunteihin, joskin joissain tapauksissa opiskelijoilta saatetaan periä pieni maksu.

Borger.dk on Tanskan viranomaisten ylläpitämä verkkosivusto, jolla esitellään julkisia palveluita. Sivustosta on myös englanninkielinen versio Life in Denmark, joka on suunnattu Tanskaan muuttaville ulkomaalaisille.

Haloo Pohjolan verkkosivustolla on paljon hyödyllistä tietoa Tanskaan muuttaville suomalaisille. Voit myös lähettää kysymyksiä Haloo Pohjola -neuvontapalveluun.

Vapaa-aika

Tanskassa toimii useita eri alojen yhdistyksiä urheilusta kirjapiireihin. Yhdistyksien järjestämät tapahtumat ovat suosittua ajanvietettä Tanskassa ja loistava tilaisuus tutustua uusiin ihmisiin – niin paikallisiin kuin ulkomaalaisiinkin. Monissa kaupungeissa on myös oma yhdistyksenä ulkomaalaisille asukkaille.

Expat in Denmark -sivusto on suunnattu Tanskaan muuttaville ulkomaalaisille ja sen tarkoitus on auttaa sopeutumaan uuteen maahan. Expat-yhteisö järjestää tapahtumia eri puolilla Tanskaa. InterNations on toinen Tanskassa asuvien ulkomaalaisten verkosto, jonka avulla voi tutustua uusiin ihmisiin ja saada tietoa Tanskasta asuinmaana.

Suomalaiset Tanskassa

Tanskassa ei ole suomalaisopiskelijoiden yhdistyksiä, mutta muita suomalaisseuroja on useita eri puolilla maata. Tanskansuomalaisten Suomi.dk-sivustolla on tietoa näistä. Sivuston kautta voi myös liittyä postituslistalle, jolla julkaistaan tietoa esimerkiksi työpaikoista ja asunnoista. Paikallisia ryhmiä kannattaa etsiä myös Facebookista.