Opiskelun kustannukset Sveitsissä

Lukukausimaksut

Sveitsissä elinkustannukset ovat suhteellisen korkeat, keskimäärin kolmanneksen korkeammat kuin Suomessa. Zürich ja Geneve lasketaan maailman kalleimpien kaupunkien joukkoon. Lukukausimaksu yliopistoissa on tyypillisesti noin 1500-2000 Sveitsin frangia, mutta hinnoissa on paljon vaihtelua. Opiskelijan elinkustannukset Sveitsissä ovat keskimäärin 18,000-28,000 Sveitsin frangia vuodessa.

Swissuniversity: Grants, scholarships, fees at Swiss universities

Elinkustannukset ja asuminen

Koska asuminen on Sveitsissä suhteellisen kallista, opiskelijat suosivat kimppakämppiä. Moni opiskelija joutuu hankkimaan asuntonsa opiskelupaikkakunnan ulkopuolelta tai vaihtamaan asuntoaan useamman kerran opiskeluaikanaan, sillä kohtuuhintaisia asuntoja on tarjolla vähän. Korkean hintatason vuoksi osa opiskelijoista työskentelee opintojen aikana rahoittaakseen asumisensa.

Jos olet menossa opiskelemaan Sveitsiin, kannattaa asunnon etsiminen aloittaa kysymällä vinkkejä kyseisestä korkeakoulusta. Moni korkeakoulu välittää opiskelijoille asuntolapaikkoja. Parasta aikaa asunnon etsimiselle ovat heinäkuun loppu tai elokuun alku, koska monet vanhoista opiskelijoista muuttavat tuolloin pois.