Opiskelun kustannukset Saksassa

Lukausimaksut

Moniin maihin verrattuna Saksassa on edullista opiskella. Saksassa ei peritä lukukausimaksua.

Opiskelijat osallistuvat ylioppilaskunnan ylläpitämien palvelujen kustannuksiin niin kutsutun Semesterbeitrag:in muodossa. Tämä maksu vaihtelee 50–150 euron välillä lukukaudessa. Se sisältää tavallisesti paikallisliikenteen lipun, jolla voi matkustaa julkisilla liikennevälineillä opiskelukaupungin alueella.

Opintotuki ja apurahat opintoihin Saksassa

Suurin osa ulkomailla opiskelevista suomalaisista rahoittaa opintojaan Kelan opintotuella.

Deutscher Akademischer Austausdienst (DAAD) myöntää apurahoja saksalaisessa korkeakoulussa opiskeleville ulkomaalaisille. Yleensä apurahat kattavat vain osan kustannuksista. Kannattaa tutustua DAAD:n apurahatietopankkiin (Stipendien-Datenbank), johon on listattu DAAD:n apurahojen lisäksi muidenkin tahojen tarjoamia apurahoja.

Lisätietoa suomalaisille myönnettävistä apurahoista ja niiden hakuajoista löytyy myös Saksan suurlähetystön verkkosivuilta.

Study in Germany: Financing and Scholarships

DAAD: Stipendiendatabank

Saksan suurlähetystö: Stipendit

Stipendium plus

Stipendienlotse.de

Elinkustannukset ja asuminen

Eläminen Saksassa on halvempaa kuin Suomessa, sillä ruoan, asumisen ja vaatteiden hinta on EU:n keskitasoa. Hampurissa, Münchenissä ja Frankfurt am Mainissa on muuta maata kalliimpaa.

Opiskelijat hankkivat asuntonsa itse joko korkeakoulun opiskelija-asuntoloista tai vapailta markkinoilta esimerkiksi kimppakämpän (Wohngemeinschaft, WG).

Opiskelija-asuntoa kannattaa hakea hyvissä ajoin, sillä asuntoja on rajallinen määrä. Tavallisesti korkeakoulun ylioppilaskunta huolehtii asuntolapaikkojen jaosta. Myös korkeakoulun kansainvälinen toimisto (Akademisches Auslandsamt) neuvoo ulkomaalaisia opiskelijoita  asuntoasioissa.

Unicum.de : Lebenskostenrechner

Study in Germany: Accommodation