Opiskelun kustannukset Ruotsissa

Pohjoismaiset korkeakoulut eivät peri lukukausimaksuja toisista Pohjoismaista tulevilta opiskelijoilta. Kelan opintotuki on ulkomailla opiskelevan suomaisen yleisin opintojen rahoitusmuoto.

Osa säätiöistä saattaa myöntää apurahoja myös perustutkinto-opiskelijoille, mutta suurin osa tarjolla olevista apurahoista on jatko-opintoihin (tohtorintutkinto). Ruotsin säätiöistä saa tietoa mm. SyoGuidenin sivuilta sekä paikallisten oppilaitosten opinto-ohjaajilta. Sinun kannattaa myös selvittää, onko  omalla kotipaikkakunnallasi jokin yhdistys tai säätiö, joka voisi tukea opintoja Ruotsissa.

Korkeakouluopiskelijat voivat halutessaan liittyä ylioppilaskuntaan tai osakuntaan, jotka perivät jäsenmaksua. Ylioppilaskunnan ja osakunnan yhteenlaskettu jäsenmaksu on yleensä joitakin kymmeniä euroja.

Elinkustannukset ja asuminen

Elinkustannukset Ruotsissa eivät juuri poikkea suomalaisista. Yleensä suurissa kaupungeissa on kalliimpaa ja pienemmillä paikkakunnilla halvempaa.

Monilla ruotsalaisilla opiskelupaikkakunnilla on säätiöitä, jotka vuokraavat kalustettuja opiskelija-asuntoja. Myös ylioppilaskunnat ja osakunnat tarjoavat vuokra-asuntoja jäsenilleen. Ruotsalaiset opiskelija-asuntolat ovat hyvin varustettuja ja niissä on usein mm. ilmaiset pyykinpesumahdollisuudet, pienehkö kuntosali ja mahdollisesti myös sauna tai solarium. Useimmissa asunnoissa on oma siisti kylpyhuone ja asuntoloissa on tilavat yhteiskeittiöt. Huoneen hinta vaihtelee kaupungin koon mukaan. Huone opiskelija-asuntolassa maksaa kaupungista riippuen noin 250–700 euroa/kk.

Lisätietoja opiskelija-asuntoloista saat suoraan ylioppilaskunnilta tai oppilaitoksen oppilasyhdistykseltä. 

Sökstudentbostad.se