Hakuprosessi

Yleensä opiskelupaikkoja ulkomailla haetaan todistusarvosanojen perusteella. Pääsykokeet ovat harvinaisia mutta mahdollisia. Sen sijaan kielikokeet, motivaatiokirjeet ja suositukset ovat yleisiä. Taidealoilla vaaditaan usein työnäytteitä tai koe-esiintymisen läpäisyä.

Voit hakea samaan aikaan eri maihin

Voit hakea opiskelemaan yhteen tai useampaan sinua kiinnostavaan maahan. Maiden määrää ei ole rajoitettu. Hakeminen useaan maahan vaatii sinulta kuitenkin vaivannäköä. Hakeminen voi myös aiheuttaa kustannuksia, sillä saatat joutua tekemään maksullisia kielikokeita tai maksamaan hakemuksen lähettämisestä. Pohdi siis realistisesti sitä, kuinka paljon aikaa ja resursseja voit käyttää hakemiseen.

Selvitä hakuajat ja -ohjeet siitä yliopistosta tai korkeakoulusta, josta olet kiinnostunut. Korkeakouluihin haetaan yhteishaussa tai suoraan oppilaitokseen. Vaikka kohdemaassasi olisikin yhteishaku suurimpaan osaan koulutusohjelmista, voi olla, että joihinkin koulutuksiin pitää silti hakea suoraan korkeakoulun kautta. 

Hakuajat vaihtelevat huomattavasti paitsi maiden myös koulutusohjelmien välillä. Syksyllä alkaviin opintoihin haetaan yleensä edeltävän talven tai kevään aikana. Poikkeustapauksissa, kuten lääketieteen opintoihin Britanniassa, haku päättyy jo vuotta ennen opintojen alkua. Joissain maissa, kuten Ruotsissa, järjestetään lisäksi syksyn yhteishaku keväällä alkaviin opintoihin. Silloin valinnanvaraa on yleensä vähemmän kuin kevään päähaussa.

Hakukelpoisuus ja pääsyvaatimukset

Suomalainen ylioppilastodistus ja lukion päättötodistus tuottavat yleisen hakukelpoisuuden eri maiden korkeakouluihin. Myös ammatillinen perustutkinto antaa useimmiten yleisen hakukelpoisuuden, mutta varmista se suoraan sinua kiinnostavasta korkeakoulusta.

Yleisen hakukelpoisuuden lisäksi eri alojen koulutusohjelmissa edellytetään usein riittäviä pohjatietoja opiskelualalta. Se, voitko hakea tiettyyn ohjelmaan, voi riippua siitä, oletko suorittanut tarvittavan määrän lukion tai ammatillisen koulutuksen kursseja korkeakoulun vaatimissa oppiaineissa.

Useissa maissa edellytetään kielikokeen suorittamista opiskelukielellä riittävän korkealla arvosanalla. Monia kielitestejä voi tehdä myös Suomessa. Kansainvälisiä englannin kielikokeita ovat esimerkiksi IELTS (Academic) ja TOEFL. Korkeakoulut päättävät, miten hakijat voivat todistaa kielitaitonsa. Joskus korkea arvosana tai aiemmat opiskelukielellä suoritetut opinnot voivat korvata kielikokeen.

Vaatimuksena voi olla jokin kansainvälinen tasotesti, joka mittaa kielen lisäksi esimerkiksi matemaattisia taitoja tai luonnontieteiden osaamista. Monia tasotestejä voi suorittaa Suomessa. Tällaisia ovat esimerkiksi SAT ja GMAT. 

Taideaineissa voidaan vaatia esimerkiksi työnäytteitä tai ennakkotehtävien tekemistä. Jos haet musiikin, tanssin tai teatterin koulutusohjelmaan, varaudu koe-esiintymisiin.

Jos olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon, voit hakea sen jälkeen maisteriohjelmiin. Selvitä tarkat pääsyvaatimukset korkeakoulun verkkosivuilta.

Hakemus ja liitteet

Yleensä koulujen verkkosivuilla on yksityiskohtaiset hakuohjeet eri koulutusohjelmiin. Jos sinulla on kysymyksiä esimerkiksi pääsyvaatimuksista tai hakemuksesi liitteistä, ota yhteyttä korkeakoulun hakijapalveluihin. 

Suomenkieliset oikeaksi todistetut kopiot saattavat riittää. Jos sinun pitää käännättää todistuksiasi, voit tilata ylioppilastutkintotodistuksen englannin- tai ruotsinkielisen käännöksen Ylioppilastutkintolautakunnasta. Jos tarvitset käännetyn todistuskopion päättötodistuksestasi, kysy omasta koulustasi, voitko saada sen sieltä. Jos tarvitset virallisen kääntäjän tekemiä käännöksiä, voit etsiä heitä Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton kautta.

Todistusjäljennösten, ansioluetteloiden ja allekirjoitusten oikeaksi todistamisesta huolehtii Suomessa julkinen notaari. Jos kohdemaan viranomaiset vaativat apostille-todistuksen, saat myös sen notaarilta Suomesta. Lisätietoja saat lähimmästä maistraatistasi.

Siirry sivulle Opiskelun rahoitus