Opiskelun kustannukset Espanjassa

Opiskelukustannukset

Yliopistokoulutus on aina maksullista, riippumatta siitä, onko yliopisto julkinen vai yksityinen. Julkisen yliopiston lukukausimaksut ovat kuitenkin huomattavasti alhaisemmat kuin yksityisen. Julkisissa oppilaitoksissa lukukausimaksut muodostuvat kirjoittautumismaksusta (matriculación) sekä kurssimaksuista. Ensimmäisen vuoden lukukausimaksu on yleensä korkeampi kuin sitä seuraavien vuosien. Yksittäisen kurssin hinta määrittyy opintopistemäärän mukaan.

Alemman korkeakoulututkinnon suorittajilla opiskeluvuoden kurssimaksut ovat keskimäärin 700-1500 euroa. Maisterin ja tohtorin tutkintojen hinnat ovat korkeampia. Lukukausimaksut vaihtelevat aloittain. Humanististen ja yhteiskuntatieteellisten tutkintojen lukukausimaksut ovat alhaisempia kuin oppiaineiden, joissa käytetään paljon erilaisia opetusmateriaaleja, kuten esimerkiksi kemian ja arkkitehtuurin opinnot. Lukukausimaksun suuruudessa on myös paikallisia eroja.

Suomalaiset, jotka suorittavat maisteritutkintoa Espanjassa, voivat hakea erillistä opintolainaa Erasmus+ -ohjelman kautta.

Elinkustannukset ja asuminen

Elinkustannukset vaihtelevat suuresti kaupungeittain. Madrid ja Barcelona ovat muiden eurooppalaisten suurkaupunkien tavoin kalliita. Espanjassa saa varata keskimäärin 900–1200 euroa kuukaudessa kattamaan elämisen kuluja. Pienemmillä paikkakunnilla eläminen on yleisesti ottaen edullisempaa kuin suurkaupungeissa.

Kuva: Laura Lammi

Kuva: Laura Lammi

Yleisin ja monien mielestä käytännöllisin asumismuoto Espanjassa on huoneen vuokraaminen kimppa-asunnosta. Opiskelijoille ja muille nuorille suunnatut huoneet vuokrataan lähes poikkeuksetta kalustettuina.

Opiskelija-asuntola (colegio mayor) on yliopiston yhteydessä toimiva asuntola, joka tarjoaa majoitusta opiskelijoille yhden tai kahden hengen huoneissa. Yleensä asuntolat tarjoavat myös muita palveluita, joista yleisimpinä siivous- ja pyykinpesupalvelut.

Apurahat

Yleensä opinnot rahoitetaan Kelan opintotuella ja apurahoja on vaikea löytää. Voit tutustua espanjalaisiin apurahoihin näiden linkkien avulla:

Aecid.es

Servicio español para la internacionalización de la educación (Sepie)