Opiskelun kustannukset Alankomaissa

Hollantilaiset korkeakoulut perivät opiskelijoiltaan lukuvuosimaksuja. EU-kansalaiset maksavat samaa valtion määrittelemää lukuvuosimaksua kuin Alankomaiden kansalaiset. Lukuvuosimaksun määrä vaihtelee vuosittain, mutta se on yleensä noin 2000 euroa. Lukuvuodelta 2015 - 2016 valtion määrittelemä lukuvuosimaksu on 1951 euroa. Oppilaitosten välillä voi olla pientä vaihtelua maksettavissa määrissä. University College -tutkinnot perivät lisämaksua. Lisäksi oppikirjat on ostettava itse.

EU-kansalainen on oikeutettu hollantilaiseen opintorahaan, jos hän työskentelee vähintään 56 tuntia kuukaudessa. Lisätietoja opintorahan sisällöstä ja hakemisesta löytyy opiskelujen rahoituksesta Alankomaissa vastaavan DUOn verkkosivuilta.


Elinkustannukset ja asuminen

Korkeakouluilla ei yleensä ole varsinaisia asuntoloita, mutta ne tarjoavat usein ensimmäisen vuoden opiskelijoille asuntoja opiskelija-asuntosäätiö DUWOn kautta. Useimmat opiskelijat kuitenkin löytävät asunnon yksityisiltä markkinoilta. Vuokran määrä vaihtelee kaupungeittain, mutta yksiön vuokra on yleensä 500 - 600 euroa kuukaudessa. Soluasunnossa (kamer) keskimääräinen kuukausivuokra on 300 euroa. Isoimmissa opiskelijakaupungeissa toimii myös opiskelijahotelliketju The Student Hotel, joka tarjoaa lyhytaikaista (maksimissaan kaksi lukukautta) majoitusta opiskelijoille.

Alankomaiden yleinen hintataso on hieman matalampi kuin Suomen hintataso. Toisaalta matkapuhelin- ja internet-liittymät ovat huomattavasti kalliimpia kuin Suomessa. Monet yritykset tarjoavat opiskelija-alennuksia joko oppilaitoksen opiskelijakorttia tai ulkopuolisen tarjoamaa opiskelijakorttia (esimerkiksi CJP) vastaan. Julkisen liikenteen opiskelijatarjouksiin ovat oikeutettuja vain paikallisen opintorahan saajat. Julkiseen liikenteeseen voin kuitenkin ostaa erilaisia alennuspaketteja.

Kamernet

Pararius.com

CJP

Muita kustannuksia

Sairausvakuutus on pakollinen kaikille Alankomaissa oleskeleville. Opiskelijalle riittävän vakuutuksen tarjoaa eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka saa maksutta Kelasta. Työskentelyä tai harjoittelujaksoa varten vaaditaan hollantilainen julkinen vakuutus. Vakuutus on maksullinen, mutta valtion tarjoama hoitotuki (zorgtoeslag) kattaa osan sen hinnasta. Oikeanlaisen vakuutuksen puuttuminen voi johtaa sakkoihin.

Study in Holland: Healthcare insurance