Maria lähti opiskelemaan liiketaloutta Tarton yliopistoon välivuoden jälkeen. Laaja-alaisten opiskelusisältöjen lisäksi hän on oppinut esiintymään kansainvälisessä ympäristössä, puhumaan puolelleen rahoittajia ja verkostoitumaan ihmisten kanssa eri puolilta maailmaa.
maria tarto kirjasto

Tere Virosta, täältä hieman etelämmästä opiskelijakaupungista Tartosta! Opiskelen toista vuottani Business Administration -ohjelmassa Tarton yliopistossa. Valmistuin Olarin lukiosta Espoosta joulukuussa 2013 ja halusin ensin pitää välivuoden ja nähdä maailmaa. Reppureissasin kaverini kanssa kolme kuukautta Australiassa ja Uudessa-Seelannissa ja päädyin myös au pairiksi Belgiaan. Au pair -vuoteni aikana aloin kuitenkin kaivata takaisin koulunpenkille. Halusin oppia uusia asioita ja hankkia itselleni korkeakoulututkinnon. Tavoitteenani oli opiskella kauppatieteitä englanniksi korkeatasoisessa ja kansainvälisessä ympäristössä, mutta silti lähellä Suomea.

Tarton yliopisto on täyttänyt kaikki toiveeni

Viro on minulle täydellinen opiskelumaa. Tallinnasta pääsee laivalla 2,5 tunnissa takaisin Helsinkiin. Asuminen ja eläminen on Suomeen verrattuna halvempaa. Olen tyytyväinen opetuksen laatuun, ja kansainvälisessä ympäristössä tutustun erilaisiin ihmisiin ja kulttuureihin.

Kuulin ensimmäistä kertaa Tarton yliopistosta sukulaiseltani, joka on opiskellut täällä lääketiedettä. Hän erikoistuu tällä hetkellä käsikirurgiksi Suomessa, joten uskoin saavani hyvän pohjan liiketalouden opinnoilleni. Tarton yliopisto on Viron vanhin ja suurin yliopisto sekä yksi arvostetuimmista yliopistoista Baltian maissa. Siksipä ei ole ihme, että Tarttoa pidetään opiskelijoiden kaupunkina. Tarton yliopisto tarjoaa myös mahdollisuuden kielten opiskeluun. Itseäni oli kauan jo kiinnostanut venäjän ja ranskan kielten lisäopinnot, joten siksikin Tarton yliopisto kuulosti hyvältä valinnalta.

Hakuprosessi oli yksinkertainen, ja tein hakemuksen netissä. Minun piti kirjoittaa motivaatiokirje ja tehdä kansainvälinen englannin kielen TOEFL-testi. Yliopisto vaati myös kopion ylioppilastutkintotodistuksesta ja lukion päättötodistuksesta. Käytin paljon aikaa motivaatiokirjeen kirjoittamiseen ja sainkin lopulta opiskelupaikan. Uskon, että kohtalaisilla arvosanoilla ja hyvällä motivaatiokirjeellä pääsee pitkälle.

Koska olen kotoisin Helsingin seudulta, Tartto tuntuu minusta pieneltä kaupungilta. Keskustassa on kuitenkin kaikkea, mitä opiskelija tarvitsee. Päiväsaikaan kaupunki on aina täynnä kirjaansa lukevia tai lounaalla höpöttäviä opiskelijaryhmiä. Arki on samantyyppistä kuin Suomessa, vain kieli on eri. Vaikka viron kieli ei ole pakollinen opinnoissani, sen taitaminen auttaa arkiaskareissa ja jopa myöhemmin työelämässä.

Projekteja, ryhmätöitä, pitchejä…

Business Administration on laaja-alainen tutkinto, jossa opiskelemme kolmen vuoden ajan eri aloja, muun muassa markkinointia, taloushallintoa, yritystoimintaa, henkilöstöasioita ja johtamista. Lukuvuosimaksu on 3140 euroa. Opiskelu on käytännönläheistä, ja kursseillamme tehdään paljon projekteja ja ryhmätöitä. Esimerkiksi yrittäjyyskurssilla meidän piti hankkia oikeita sijoittajia tukemaan yritysideaamme ja pidimme ”pitchin” eli esittelimme ideamme heille. Opetustyyli sopii minulle hyvin, koska opin soveltamaan tietoa työelämään. Tarton yliopisto tekee yhteistyötä monien yliopistojen kanssa. Siksi meillä on paljon vierailijaluennoitsijoita ympäri maailmaa. Opiskelijat voivat halutessaan myös lähteä vaihtoon 19 eri maahan.

Tutkintoon kuuluu kuukauden kestävä työharjoittelu, jonka voi tehdä valitsemassaan maassa. Kokonaisuudessaan tutkinto antaa edellytykset laaja-alaiseen kaupan alan tuntemukseen, mikä auttaa hahmottamaan, mihin aihepiiriin haluaa erikoistua. Monet valmistuneet opiskelijat ovat jatkaneet opintojaan maisteriohjelmissa esimerkiksi Suomessa, Saksassa tai Tanskassa.

Hyödyllisiä taitoja tulevaisuutta varten

Luokallamme on 25 opiskelijaa, joista neljä on suomalaisia ja neljä virolaisia. Suurin osa meistä tulee Euroopasta, mutta moni myös Kaukasian maista kuten Georgiasta tai Azerbaijanista. Olen saanut uusia ystäviä eri maista ja olen oppinut työskentelemään kansainvälisessä porukassa.

Ulkomailla opiskelu on opettanut minulle olematta stressaamatta turhia asioita. En olisi nuorempana uskonut opiskelevani ulkomailla englanniksi. Pelkäsin myös yleisön edessä puhumista suunnattomasti, mutta nykyään esitelmät menevät aika rutiinilla, vaikka edelleen niitä joskus jännitänkin.

Ulkomailla opiskelu askarruttaa aluksi kaikkia, mutta kokemuksista oppiminen on palkitsevaa. Lukuvuosimaksuista en huolehtisi turhan paljon, sillä sitä varten voi saada opintolainaa. Lisäksi Virossa elämiseen menee vähemmän rahaa kuin Suomessa. Itse yritän kerätä tarpeeksi tuloja niiden maksamiseen kesätöillä. Lukuvuosimaksun voi myös maksaa puolen vuoden erissä.

Olen ollut erittäin tyytyväinen valintaani ja toivon, että jokainen voisi kohdata omat pelkonsa ulkomailla opiskelua kohtaan ja todeta ne turhiksi. Tsemppiä kaikille tuleville ulkomaan opiskelijoille!

Teksti ja kuva: Maria Ruusu