Rovaniemeläinen Reetta lähti opiskelemaan Viroon, koska hän halusi tutustua uuteen maahan kansainvälisessä ilmapiirissä. Reetta valitsi Tallinnan yliopiston sen laadukkaan opetuksen ja virikkeellisen opiskeluympäristön takia. Opiskelu Tallinnassa on täyttänyt kaikki Reetan odotukset.
crop kuva reetta tallinna

Opiskelen Tallinnan yliopistossa englanninkielisessä koulutusohjelmassa kansainvälisiä suhteita ja erikoistun Euroopan ja Baltian maiden kysymyksiin. Aloitin Bachelor-tason opintoni vuonna 2015. Hain Tallinnaan opiskelemaan, koska halusin opiskella ulkomailla, maassa jossa en ole ennen käynyt. Lisäksi minusta tuntui oikealta valinnalta opiskella kansainvälisiä suhteita ulkomailla. Olen kotoisin Rovaniemeltä. 

Laadukas opetus ja virikkeellinen ympäristö ratkaisivat valinnan

Hakiessani opiskelupaikkaa en niinkään välittänyt maasta tai kaupungista vaan olin kiinnostunut opetuksen laadusta ja opiskelijapalveluista. Halusin nähdä yliopiston kansainvälisten suhteiden opetussuunnitelman, listan pakollisista kursseista, vaihto-opiskelumahdollisuudet, yliopiston kehittämissuunnitelman ja joidenkin professoreiden ja lehtoreiden artikkeleita. 

Kansainvälinen oppimisympäristö, aktiivinen opiskelijakunta, harrastusmahdollisuudet ja ympäristöystävällinen kampus painoivat myös valinnassani. Tallinnan yliopisto täytti kriteerini ja se tuntui jakavan saman arvomaailman kanssani. Mukavaa ja hassua oli se, että koulun verkkosivu tuntui puhuvan juuri minulle.

Hakuprosessi oli yksinkertainen: tein profiilin, annoin yhteystietoni, kerroin aiemmasta koulutuksestani ja englannin kielitaidostani sekä muutaman sanan harrastuksistani. Liitin mukaan passini kopion, kuitin hakumaksusta, todistuskopiot ja motivaatiokirjeen. Vaikeinta oli kirjoittaa motivaatiokirje, mutta yliopiston hakusivuilla oli hyvät kirjoitusohjeet. 

Modernit työtavat tukevat oppimista

Koulussa tahti on melko kova. Opettajat kuitenkin ymmärtävät, että opiskelijoilla on muitakin kursseja ja menoja. He joustavat ja tarjoavat vaihtoehtoisia ratkaisuja, jos kurssin suorittamisessa on ongelmia. Opetuksessa käytetään paljon verkkotyökaluja ja sosiaalista mediaa. Olen tehnyt Virossa koulutöitä, jollaisia en ollut kokenut Suomessa. Esimerkiksi eräällä kurssilla opettaja halusi meidän tekevän lyhyitä videoita luennon aiheista. Toisella kurssilla meidän piti näytellä kansainvälisen kriisin osapuolia väittelyn muodossa ja löytää ratkaisu konfliktiin. 

Opettajat ovat valmiita auttamaan ja neuvomaan paljon, eikä kielimuuri ole tuottanut minulle suuria ongelmia. Koin englanniksi opiskelun yllättävän helpoksi. Se vie enemmän aikaa kuin suomeksi lukeminen, mutta olin kuvitellut jotain paljon vaikeampaa. 

Yksinäisyyden pelon voi selättää

Hakiessani Tallinnaan opiskelemaan olin jo asunut ulkomailla pari kertaa. Olin ollut kielikurssilla Ruotsin Uppsalassa ja suoritin toisen asteen opintoni työssäoppimisjakson Kanarialla Fuerteventuran saarella ompelijana. Tiesin siis jo suurin piirtein, kuinka toimia uudessa maassa, vaikkakin jokainen maa on aina uusi kokemus. 

Olen aina ollut sosiaalinen ja tullut toimeen helposti monenlaisten ihmisten kanssa, mutta yksinäisyys pelottaa lähtiessäni maailmalle uuteen paikkaan. Orientaatioviikon jälkeen minulla oli jo kuitenkin paljon uusia ystäviä. Vaikka muutto jännittikin minua etukäteen, aika Tallinnassa on ollut ehdottomasti jokaisen pelon ja huolen arvoinen. Opiskelu, kaverit, vapaa-aika ja järjestötoiminta pitävät minut täällä kiireisenä.

Tutuista asioista luopuminen saattaa tuntua pelottavalta, mutta sinulla on monin verroin voitettavaa. Samoin lukukausimaksut voivat ahdistaa etukäteen, mutta toisaalta elinkustannukset Virossa ovat Suomea edullisemmat, mikä tasoittaa opiskelukustannuksia maiden välillä. Lisäksi esimerkiksi Tallinnan yliopistolta voi hakea stipendiä lukukausimaksuihin. Yliopiston kanssa voi myös neuvotella joustavasta maksusuunnitelmasta. Itse olen käyttänyt lukukausimaksuihin myös opintolainaa.

Opiskelu ulkomailla on portti kansainväliselle uralle

Olen oppinut huomaamaan hienoisia kulttuurieroja, vaikka Suomen ja Viron erot eivät ole merkittäviä. Täällä esimerkiksi tupakointia ja kierrätystä ei säädellä yhtä tarkkaan kuin Suomessa. Virossa uskonnon merkitys arkielämässä on pienempi kuin Suomessa, sen sijaan ortodoksisuus on näkyvämpi ilmiö kuin mihin olen tottunut.

Koen myös olevani entistä avoimempi eri kulttuureille ja hakevani enemmän vaihtoehtoisia ratkaisuja ongelmiin. Uskon näkeväni nyt maailman erilaisessa mittakaavassa ja moniulotteisemmin kuin ennen lähtöäni. Virossa olen myös huomannut, kuinka historian tapahtumat ovat yllättävän lähellä.

Unelmani on päästä töihin Yhdistyneisiin Kansakuntiin, Euroopan Unioniin tai johonkin muuhun kansainväliseen organisaatioon, joten koen tutkintoni suorittamisen ulkomailla erittäin tärkeäksi. Opiskellessani täällä olen kansainvälisemmässä ympäristössä kuin Suomessa. Minulla on ystäviä ja tuttuja ympäri maailmaa. Pidän Virosta ja Tallinnasta paljon, mutta haluan tehdä maisterintutkintoni vielä uudessa maassa.

Jos pohdit opiskelua ulkomailla, suosittelen tarttumaan tilaisuuteen! Ulkomailla asuminen on ainutkertainen kokemus, etkä koskaan voi tietää, minkälaisia ovia se sinulle avaa tulevaisuudessa.